JanBleekerFotografie

30 jaar modelfotografie

Al ruim 25 jaar fotografeer ik intensief modelfotografie in zw/w.Tot 2008 gefotografeerd met films. De films werden in eigen beheer ontwikkeld en de foto's werden vergroot in eigen donkerekamer (DOKA). Een mooie tijd waar op alle fronten gespeeld werd met licht. Zowel met de kamera als in de doka.
Maar na ca 2000 veranderde alles razendsnel: De techniek vorderde verder en de digitale techniek deed zijn intrede. De computerprogramma's werden professioneler zodat ik ook in de digitale techniek zw/w fotografie kan bedrijven. Want zwart/wit is en blijft mijn passie. Het trekt de foto's naar kunstzinnige sferen waar de nadruk komt te liggen op compositie en lijnenspel. Daarbij kwam ook, dat de filmpjes en andere doka materiaal minder goed verkrijgbaar waren. En dit zal in de toekomst alleen maar erger worden. Reden te meer om naar de digitale fotografie over te stappen. Ik fotografeer met een Pentax K100 met een 18-250 zoom objectief in kleur.Met het programma Lightroom van Adobe worden de foto's in RAW formaat omgezet in zwart/wit. Met een Epson R3000 printer kan ik de zwart/wit foto's printen die er niet voor onder doen van de analoge foto's.

Alle studio foto's die op deze website staan, zijn gefotografeerd in een geimproviseerde studio bij mij thuis.

Begin jaren 80 van de vorige eeuw, ruim voor de introductie van internet en de digitale camera, begon ik met een eenvoudige camera zw/w foto's te maken. De afstand en de diafragma moest je zelf bepalen. Camera's die de sluitertijd en de diafragma automatisch instelden waren schreeuwend duur. De zw/w foto's werden handmatig ontwikkeld en in een donkere kamer (afgekort DOKA) werden de foto's vergroot.

De beste foto's kwamen in een fotoboek. En nog steeds hanteer ik fotoboeken. De techniek is veranderd maar nog steeds laat ik modellen in spe mijn fotoboeken zien.

De foto's worden in eerste instantie in kleur gemaakt in RAW formaat. Met behulp van Adobe Lightroom worden de foto's ingelezen en omgezet naar zw/w. Eventueel wordt de belichting , contrast bijgesteld en eventueel oneffenheden geretoucheerd. Dit deed ook destijds in de DOKA toen ik nog analoog werkte. Het is dus niet mogelijk om de zw/w foto's meteen na de fotosessie aan je mee te geven. Maar objecten toevoegen of verwijderen met behulp van Photoshop is bij mij not done. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor het wegretoucheren van tatoeages.

In principe worden de foto's niet verkocht. Indien er belangstelling is, dan wordt er vooraf contact met je opgenomenTerug naar het hoofdmenu

English text