JanBleekerFotografie

Naar digitale fotografie

Sinds 2011 ben ik overgegaan naar digitale fotografie. Ik werd er eerlijk gezegd een beetje gedwongen. Mijn fotohandelaar liet mij weten dat de Ilford HP5 filmrolletjes langzaam aan moeilijker verkrijgbaar zullen zijn. Je kan wel blijven doorzetten , maar vroeg of laat moet je de overstap toch maken.

De foto's worden in eerste instantie in kleur gemaakt in RAW formaat. Met behulp van Adobe Lightroom worden de foto's ingelezen en omgezet naar zw/w. Eventueel wordt de belichting , contrast bijgesteld en eventueel oneffenheden geretoucheerd. Dit deed ook destijds in de DOKA toen ik nog analoog werkte. Het is dus niet mogelijk om de zw/w foto's meteen na de fotosessie aan je mee te geven. Maar objecten toevoegen of verwijderen met behulp van Photoshop is bij mij not done. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor het wegretoucheren van tatoeages.

Alle kleuren foto's, maar dan ook alle foto's, worden in jpg formaat op een USB stick gezet. Gecomprimeerd dat wel. Uit die foto's kies ik een aantal foto's die omgezet worden in zwart/wit. Deze worden ook op de usb stick gezet in jpg en tiff formaat, maar dan niet gecomprimeerd. Je mag zelf weten wat je met de foto's doet. Publiceer je het op bv social media, graag mijn naam vermelden.

Eventueel kunnen de foto's worden uitgeprint (tot A3 formaat) op een professionele printer

Screenshot van Lightroom